Tájékoztatás a hiteltörlesztési moratóriumról

2020. október 20-án az Országgyűlés a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról döntött, így a meghatározott társadalmi csoportoknak és a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak 2021. január 1-től 2021. június 30-ig továbbra sem szükséges hiteleiket törleszteniükAz érintett ügyfelek türelmét kérjüka részletszabályok megjelenéséig! 

A Magyarország Kormánya által 2020. március 18-án bejelentett 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet értelmében az adósok szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségek teljesítésére fizetési haladékot kapnak, a rövid lejáratú vállalati hitelek meghosszabbításra kerülnek, emellett a fogyasztási hitelek THM-jét maximalizálják.

A hitel moratórium részletei
 • A fizetési moratórium 2020. március 19-től 2020. december 31-ig tart, ezen időszak alatt nem kell megfizetned a hiteled törlesztőrészleteit. A kormány amennyiben szükségesnek látja (vagyis ha a járvány negatív gazdasági hatása addig nem csökken jelentős mértékben), meghosszabbíthatja a fizetési moratórium idejét.
 • Valamennyi 2020. március 18-ig kifolyósított kölcsönre (pl. lakáshitel, személyi hitel, Babaváró hitel, autóhitel, áruhitel, csok-hitel) érvényes a moratórium.
 • A havi törlesztőrészlet mellett a hitelhez kapcsolódó díjak megfizetése alól is mentesülsz, azaz nem szükséges semmit fizetned az év végéig hiteled után.
 • A törlesztőrészletek szüneteltetése nem jelent tartozáselengedést, kamatmentességet. A szüneteltetés idejére számított kamatot utólag a futamidő alatt egyenlő részletekben szükséges megfizetned. Ezt az összeget az eredeti hiteled tartozásától elkülönülten kell a banknak kezelnie, erre kamatot a futamidő alatt a pénzintézet nem számíthat fel.
 • Annak érdekében, hogy a törlesztőrészleted ne emelkedjen meg a fizetési moratóriumot követően, a kölcsönöd futamidejét meghosszabbítják.
 • A rendelet automatikusan érvényes lesz valamennyi hitelre, vagyis a felfüggesztést neked magadnak nem kell kérned a bankodtól. Ha nem szeretnél élni a hitelmoratóriummal, akkor a jogszabály erre is lehetőséget biztosít, ezt azonban jelezned kell a kölcsönt nyújtó pénzintézet felé.
Milyen hitelekre érvényes a fizetési moratórium?
 • A kormányrendelet alapján a hitelmoratórium valamennyi hitel, – kölcsön- és lízingszerződésre (pl. lakáshitel, személyi hitel, Babaváró hitel, autóhitel, áruhitel, csok-hitel) érvényes.
 • A fizetési haladék ezek alapján a lakossági és vállalati hitelekre is igénybe vehető.
 • A hitelkereteknek – folyószámlahitel, hitelkártyavállalati hitelkeretek – azonban nincsen se futamideje se klasszikus értelemben vett törlesztőrészlete. Emiatt ezekre a konstrukciókra a fizetési moratórium jelen formájában nem lesz elérhető. A részletszabályok megjelenése azonban megoldást kínálhat ezekre a konstrukciókra is.
 • felmondott, követeléskezelőnek átadott hitelek eredeti szerződése megszűnt. A tartozást a bank egy összegben, vagy külön megállapodás alapján részletekben követeli. Emiatt a hitelmoratórium jelen formájában ezekre nem érvényes.
 • Az 1-2 hónapos elmaradásban lévő kölcsönök szerződését a bankok nem mondták fel, így ezekre a fizetési haladék érvényes lesz. Kérdés azonban, hogy a moratórium ideje alatt a korábbi elmaradást a bankok kérni fogják, vagy azok megfizetésére is kiterjed a törlesztők szüneteltetése?
 • A moratórium érvényes a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő, valamint a magáncsődöt kérő adósokra is.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a jelenlegi tájékoztatót a jelenleg rendelkezésre álló jogszabályi rendelkezések alapján állítottuk össze, és a későbbiekben változhat.

GYAKORI KÉRDÉSEK

A moratórium a hitel törlesztés felfüggesztését, időleges elhalasztását jelenti. A hangsúly az időlegesen van, vagyis nem végleges eltörlésről van szó, hanem csak átmeneti állapotról. Ez a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy 2020. december 31-ig nem kell törlesztőrészletet fizetni, utána viszont a futamidő hátralévő részében ki kell fizetni azt, amit a moratórium ideje alatt nem kellett. 

A rendelet kimondja, hogy a fizetési moratórium lejárta után az adósok havi törlesztőrészlete nem emelkedhet - ennek megfelelően a futamidő kitolódik. Ez a növekvő referenciakamatok mellett a rövid kamatperiódusú hiteleseket érinti leginkább, de hatással lesz azokra is, akik fix kamattal - így fix teljes hiteldíj mutatóval (THM) - vették fel a kölcsönt. A futamidő hosszabbítása azt a célt szolgálja, hogy a havi törlesztő a moratórium után se változzon, és annak a megfizetése ne jelentsen problémát az ügyfeleknek.

A kamatfizetés módját a részletező rendelet a következőképpen határozta meg: “a  fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni, azaz részletfizetés fog történni a kamat tekintetében.

Aki nem szeretne élni a törlesztési moratórium lehetőségével, az természetesen lemondhat erről. Ezt mindenkinek annál a hitelintézetnél kell megtennie, ahol a hitelszerződést megkötötte. Erre nemcsak most van lehetőség, hanem a következő hónapokban bármikor. Tehát ha valaki úgy érzi, hogy a koronavírus járvány nem veszélyezteti a törlesztést, az jelezheti a bank felé, hogy szeretné folytatni a törlesztést.

A hiteltörlesztés felfüggesztése azok számára ajánlott, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat vagy elestek a bevételük egy részétől, és emiatt nem látják biztosítottnak a stabil törlesztést. Ez a háztartásokra és a vállalkozókra egyaránt vonatkozik. Nekik nincs semmi teendőjük, hiszen ahogy fentebb is írtuk, a moratórium automatikusan életbe lépett, nem kell egyeztetniük a bankkal. Egyeztetni azoknak kell, akik folytatni szeretnék a törlesztést.

Elérhetőségünk
Stonehenge Cégcsoport

7400 Kaposvár, Fő utca 7.

shbankhaz@shbankhaz.hu

Kövess Minket!

Facebook

Instagram